maandag 12 mei 2008

Geschroeide gepeperde tonijn met kaviaarvinaigrette

Voor 4 personen: 250 gr tonijn grofgemalen witte peper olijfolie gedroogde halve tomaten (zie verder) 80 gr kaviaar olijfolievinaigrette 150 gr jong spinazieblaadjes

Snijd de tonijn in lange rolfilets van circa 3 cm doorsnee. Rol ze door een 'mignonette' van gemengde peper en druk die licht aan. Bestrooi ze dan met zout en peper en schroei ze snel dicht in een hete pan met wat olijfolie tot ze rosé zijn.

Serveren: Snijd de tonijn in plakken van 1,5 cm dik en schik die met de olijfolie ingekwaste gedroogde tomaten op de borden. Schenk wat kaviaarvinaigrette rond de tonijn en schep een lepeltje kaviaar op elk plakje tonijn. Schep de spinazieblaadjes losjes om met een goede olijfolievinaigrette. Schik de spinazie tussen twee aardappelgalettes in het midden van elk bord.

Aardappelgalettes Schil en was één aardappel (Desiree) en rasp fijn. Verdeel in achten en geef vorm met behulp van een ronde uitsteekvorm van circa 4 cm doorsnee. Bak de galettes in olijfolie in een zware pan tot ze aan beide kanten krokant zijn.


Kaviaarvinaigrette 2,5 dl druivenpitolie 1 eierdooier 1 tot 2 eetlepels mosterd 1 tot 2 eetlepels sherry-azijn 3 eetlepels water peper en zout

Klop de olie met de eierdooier, mosterd, azijn en het water glad. Roer er de kaviaar door en breng op smaal met peper en zout.

Gedroogde tomaten Blancheer rijpe, rode pruimtomaten 10 seconden in kokend water. Pel ze dan, snijd ze in de lengte doormidden en schep er het zaad uit. Schep de halve tomaten om met wat zout, peper, olijfolie, gehakte knoflook en tijmblaadjes. Leg ze op een draadrooster en zet ze 6 uur in een zeer lage oven (100°C) tot ze droog zijn.

Geen opmerkingen: